5 Dones referents en la història de la tecnologia

El paper de la dona en el sector de la Tecnologia

Actualment, segons l’informe de Barcelona Digital Talent, les dones representen un 14% de les persones graduades en les carerres relacionades amb l’àmbit de la tecnologia en el centres universitaris de Catalunya. 

A nivell global continuen estant representades amb inferioritat en la ciència, la tecnologia, les enginyeria i les matemàtiques (STEM), només amb el 35% de l’alumnat en aquestes disciplines. Les dones ocupen menys d’un terç dels llocs en el sector tecnològic i només el 22% de les ocupacions en l’àrea de la intel·ligència artificial (IA), segons les dades que presenta la ONU. 

És vital poder promoure la igualtat de gènere en l’àmbit de la tecnologia, a més del lideratge empresarial igualitari de les dones en entorns i espais digitals, que garanteixin que la tecnologia del futur promogui la sostenibilitat i la inclusió, en lloc de generar ruptures o divisions. La incorporació de les dones en la ciència i la tecnologia pot contribuir en que la innovació es pugui comprendre més enllà del aspectes i processos tècnics, i poder treballar des de la diversitat, el que pot permetre a les empreses crear productes millors, més segurs i que siguin inclusius, tenint en compte a totes les persones. 

Índex

Al llarg de la història, les dones han tingut un paper clau en la tecnologia, en la informàtica, en les telecomunicacions… però durants anys, les seves històries, relats i experiències han estat poc explicadesi i narrades, per això volem donar visibilitat a cinc referents de dones que han fet història i que van fer contribucions significatives en l’avenç tecnològic. 

5 dones que van canviar el món de la tecnologia

1-Ada Lovelace 

(1815- 1852) 

Augusta Ada Byron King va ser la primera programadora en la història dels ordinadors. Va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d’una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials. 

Es considerada la primera persona en desenvolupar el primer algoritme, capacitat per a ser processat per la màquina creada per Babbage. A més de tenir una capacitat de preveure i identificar les possibilitats d’ ús de les màquines, més enllà del càlcul matemàtic i que podrien generar un “canvi en la vida de les persones”. 

L’any 1842, Ada va publicar el seu únic treball professional per la revista Scientific Memories, en el que  va incloure diverses notes, actualment considerades visionaries. Les notes van ser firmades de manera anònima per ocultar la seva identitat i únicament apareixien les inicials AAL.  

La seva imaginació i capacitat li van permetrà desenvolupar un dels conceptes més coneguts, que fa referència al funcionament del que avui es coneix com algoritme informàtic. En les seves anotacions indicava un seguit de números i xifres que descrivien, per mitjà d’un diagrama, les operacions que la màquina de Babbage hauria de fer per poder calcular-les. 

2-Ángela Ruiz Robles  

(1895-1975) 

Ángela Ruiz Robles, una mestra gallega, que va patentar l’any 1949 l’enciclopèdia mecànica, un invent que permetia llegir diferents llibres canviant-ne els rodets de continguts.  

Aquest projecte consistia en crear un procediment mecànic, elèctric i a pressió de l’aire per a la lectura de llibres conformat per unes làmines amb dibuixos que s’il·luminaven en posar el dit sobre elles i apareixia un text educatiu. Per a aconseguir-ho, portava un circuit elèctric que Ruiz va dissenyar.  

L’objectiu d’Ángela era reduir el pes dels llibres que els nens havien de portar en les seves motxilles i alhora fer l’ensenyament més atractiu per als alumnes. 

Malauradament la “Enciclopèdia Mecànica” mai va arribar a comercialitzar-se, i la implementació de totes les especificacions de l’invent eren inviables en aquella època. 

En els seus últims anys va intentar construir-ho de nou amb nova tecnologia, però no va aconseguir el suport ni el finançament, pública o privada. 

Tot i així, el seu treball i la seva aportació en invenció van marcar un paper molt important en la societat i el sector tecnològic. El 28 de març de 2020 es va celebrar l’aniversari del seu naixement i Google li va dedicar un dood2-le. 

3. Margaret Hiefeld Hamilton 

(1936) 

Margaret Hielfeld va inventar el terme software, ja que va dissenyar el que feia funcionar el Mòdul del comandament i el mòdul Lunar de la missió Apol·lo 11.Treballava en el departament de Meteorologia de l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) a dirigir la Divisió d’Enginyeria de Software del Laboratori d’Instrumentació del MIT. 

Hamilton va crear un sistema asíncron, que prioritzava les funcions imprescindibles. Gràcies a aquest sistema l’Apol·lo 11 va poder complir amb la seva missió, ja que minuts abans de trepitjar la Lluna, es van disparar diverses alarmes per un error i gràcies a aquest sistema es va poder evitar incidències tècniques que haguessin sobrecarregat l’ordinador.  

Les sevs idees i projectes van ser poc reconeguts durant la seva carrera i no va ser fins a 2003 on per primera vegada se la va reconèixer amb el premi Excepcional Space Act Award atorgat per la NASA. Més tard Barack Obama, el president dels Estats Units, la va premiar amb la Medalla Presidencial de la Llibertat. 

4-Hedy Lamar  

(1914-2000) 

Va ser la primera actriu a aparèixer  en una pel·lícula de Hollywood. Per aquest fet sempre se l’ha conegut com a Hedy Lamar. Però fins fa molt poc no s’ha assenyalat que ella també va ser la inventora de la primera versió de l’espectre eixamplat per salt de freqüència, aquest invent permetia les comunicacions en xarxa sense fils de llarga distància.  

És un refent no tant sols per la seva aportació i treball en el món del cinema, sinó també pels seus descobriments en el camp de la defensa militar i de les telecomunicacions. Juntament amb el seu amic compositor George Antheil van idear un sistema de detecció de torpedes teledirigits. Inspirat al principi musical, aquest funcionava amb 88 freqüències, les equivalents a les tecles del piano, i era capaç de fer saltar senyals de transmissió entre les freqüències de l’espectre magnètic, impossible i dificil de hackejar amb la tecnologia d’aquella època. Una tecnologia que el govern no va saber valorar i que no es va utilitzar fins a molts anys més tard per a sistemes de posicionament per satèl·lit com el GPS. 

El seu treball i i l’evolució d’aquest projecte, es el que com a resultat es va convertir en el bluetooth i, finalment, en el wifi. 

5-Andrea Cruz Hernández  

(1990) 

Fins a l’any 2007, les dones mexicanes només podien accedir a l’exèrcit com a infermeres. Però aquest any, Andrea Cruz Hernández va canviar aquesta situació en convertir-se en la primera dona mexicana pilot de la Força Aèria Mexicana. 

Aquest és un fet històric en la Força aèria Mexicana, ja que Andrea, ha estat la primera en pilotar “sola” un avió Bonança F33-C, matrícula EBA 64-31 i se li va assignar el distintiu de Venus per a diferenciar-la dels seus companys. 

Cruz Hernández és una de les quatre dones que cursen la carrera de Llicenciada en Ciències Militars Pilot Aviador i l’única que cursa el segon any d’aquesta llicenciatura, perquè les seves tres companyes cursen el primer any estudis. 

Actualment ella és una de les vuit dones que cursen la carrera de Llicenciada en Ciències Militars Pilot Aviador, sent ella la més avançada en estudis. 

Va obtenir la llicenciatura en ciències militars pilot aviador en 2011 per la Universitat de l’Exèrcit i la Força Aèria 

ADA LOVELACE, el nostre referent. 

Aquest any Aspasia Catalunya ha posat en marxa el Projecte ADA, programa subvencionat pel Servei d’Ocupció de Catalunya, 

Aquest projecte té com a objectiu principal la realització de diverses accions formatives per a l’ocupació per a l’adquisició i millora de les competències digitals de les dones. Tant mateix, poder impulsar l’emprenedoria, el desenvolupament rural i reduir la bretxa salarial, de gènere i promoure la igualtat d’oportunitats.  

Les accions formatives són molt diverses, però el nexe d’unió és el mateix: l’aprenentatge dins de la tecnologia.  

Les alumnes podran capacitar-se en adquirir o millorar els seus coneixements informàtics en diversos nivells, treballar i adquirir coneixements en disseny i autoedició o bé l’aplicació de la tecnologia en el desenvolupament professional en l’àmbit administratiu. 

El programa està adreçat de manera prioritària, a dones desocupades residents, preferentment municipis de menys de 30.000 habitants. 

Si vols realitzar una de les accions formatives que hem preparat o obtenir més informació respecte a aquest projecte, pots sol·licitar informació trucant a 932 45 29 22 o escriure a qualificacio@grupoaspasia.com

Cursos relacionats

Formación gratuita en %%tb-image-alt-text%%

Anglès professional per a les activitats comercials

FORMACIÓ GRATUÏTA! Curs d’anglès per a comerç. Millora el teu CV. Entra i revisa el temari!
Curs Subvencionat
Qualsevol sector laboral
Aturats/des, Autònoms/es, Certificat de Professionalitat, Empleats/des, Persones en ERTE
Online, Semipresencial
Vitoria
Madrid
Oviedo
Aspasia Formació online
Formación gratuita en %%tb-image-alt-text%%

Orientació laboral i promoció de la qualitat en la formació professional per a l’ocupació

FORMACIÓ 100% SUBVENCIONADA! Curs d’orientació laboral. Millora el teu CV i la teva competitivitat en el mercat laboral. Revisa el…
Curs Subvencionat
Qualsevol sector laboral
Aturats/des, Autònoms/es, Certificat de Professionalitat, Empleats/des, Persones en ERTE
Online
Formación gratuita en %%tb-image-alt-text%%

Preparación a los exámenes oficiales de inglés Pearson English International Certificate

Curso enfocado a preparación para Pearson English International Certificate.

Preu 80 €

Qualsevol sector laboral
Tots/es
Aula Virtual