Coneix als artistes que han donat vida als cartell més icònics de les festes de Barcelona.

Barcelona és disseny

Quan pensem en la ciutat de Barcelona, és inevitable no associar-la amb el concepte de “disseny” o a referències artístiques tan rellevants com Miró o Gaudí, que van marcar un abans i un després, a més de la influència i força del Mediterrani.

Des de mitjan segle passat, la ciutat ha despertat admiració en tota Europa, a partir de la dècada del 1960 amb la creació de l’Associació de Grafistes FAD i impulsada per l’impacte dels Jocs Olímpics en 1992.

Què va ser el que va despertar aquest fenomen?

Per a recordar com va ser el boom i el punt d’inflexió, hem de tornar a una de les dates més importants que van marcar un abans i un després en la història de la ciutat. El 25 de Juliol de 1992, Barcelona va ser el focus atenció i tothom estava amb els ulls posats en ella. Per primera vegada, a Espanya s’organitzava un esdeveniment esportiu amb aquelles característiques i de tal magnitud. Els Jocs olímpics de Barcelona, van tenir una repercussió molt positiva a tots els nivells, la qual cosa ens va deixar un llegat arquitectònic i urbanístic inesborrable, que es va estendre donis de les arts decoratives, el disseny industrial fins a la ceràmica, passant pel món tèxtil i les arts gràfiques.

Art i disseny a les festes de Barcelona

Ja és popular, que dies abans a les festivitats o actes anul·lis que se celebren o reivindiquen a la ciutat, es presenti el cartell que commemorarà la data i que inundarà tota la ciutat.

En aquests últims anys els cartells, ja són considerats com a icones de l’art visual de les festivitats i actes de Barcelona. Es caracteritzen pel seu simbolisme, la mirada i interpretació de l’artista, i per la seva aportació amb el disseny. Cartells que capten l’atenció, generen debat i es vitalitzen entre les masses, amb el missatge que acompanya cada disseny.

El que ha portat a modificar el seu valor i el que representa, elevant-lo d’un pamflet publicitari a obra artística. En cada disseny, es poden apreciar tot tipus de tècniques, tipografies, referències dels propis artistes i imaginaris que contextualitzen la imatge. Un conjunt, que convida als habitants de la ciutat a conèixer el món de l’artista.

Els 5 artistes que hi ha darrere dels cartells més icònics de Barcelona.

Cartell Oficial dels Jocs Olímpics de Barcelona. Enric Satué (dissenyador gràfic)

És considerat un dels cartells més reconeguts, per ser emblema dels Jocs Olímpics, a més de la difusió que se’ls va donar per part del Comitè Olímpic Internacional i de l’Ajuntament de Barcelona.

El disseny d’Enric Satué, va permetre que part de la ciutadania comencés a interessar-se i voler conèixer qui hi havia darrere dels dissenys i la comunicació, a més d’entendre el concepte de disseny, com a motor econòmic.

L’autor va explicar, que els seus fills el van ajudar a crear la combinació dels colors olímpics dels dits de les mans, incorporant així, elements i associacions interessants que definirien al cartell.

 

Cartell de la festa dels 150 anys, la Mercè 2021. Malika Fabrer

L’autora del cartell de la Mercè 2021, va néixer i va créixer a París, filla d’una mare, artista per vocació, que els va contagiar la seva passió per les belles arts i el seu coneixement de l’ús dels colors.

Les seves obres es caracteritzen pel caràcter minimalista per l’aplicació de colors vius i intensos, amb els espais negatius i pels efectes òptics que s’aprecien en les seves obres i en el seu treball, per l’estil i característiques del pop art i el op art.

En aquesta obra apareixen tot tipus de detalls i elements relacionats amb la Mercè i la geografia de la ciutat, que s’amaguen en la corona, en els pendents, elements que fan al·lusió a la vida de Barcelona. L’autora convidava a l’espectador a descobrir per aquest, que li suggereixen les imatges i les composicions que es poden apreciar en el cartell.

Cartell Carnestoltes “El dalt a baix i el de baix a dalt” 2022 Adrià Marquès

L’il·lustrador barceloní Adrià Marquès és el responsable de la imatge del cartell del carnestoltes 2022, una il·lustració que es va caracteritzar pel joc visual i en la disposició dels elements en la proposta, on es podia apreciar el disseny del dret i del revés, ja que funciona de la mateixa manera si se li donava la volta.

L’artista va buscar la seva inspiració en referències dels cartells dels carnestoltes venecians dels principis del segle passat. Amb la imatge dels dos arlequins siamesos, va voler representar la inversió de papers, que des d’un principi va representar els primers Carnestoltes. Una festivitat, en la qual els rols s’intercanvien i les persones pot ser el que vulgui ser.

 

 

Cartell Sant Jordi 2023 Maria Laura Benavente

Una imatge que recull els racons de Barcelona en una jornada tan important, com Sant Jordi. Un cartell amb una imatge gràfica, en la qual es recrea un llibre, que quan es abr, eleva la ciutat vestida de Sant Jordi sobre les pàgines, convidant a l’espectador a descobrir tots els racons, des de la Supemanzana Literària, Diagonal, Gran Via o Pau Claris. Pots detenir-te, capítol a capítol en cada barri o anar directament a la gran festa del llibre en la Rambla.

Per a aquesta proposta Maria va presentar un disseny fet a mà i en paper tridimensional, amb la col·laboració de Arauna Studio, que es va encarregar de la composició artística del color i la tipografia.

Orgullosa- Cartell de la Celebració de l'Orgull de Barcelona 2023 Egle Zvirblyte

Enguany, el cartell que dona visibilitat i reivindica les activitats organitzades per a l’Orgull, està a càrrec de l’artista lituana Egle Zvirblyte, establerta a Londres, a l’avantguarda de la il·lustració a Europa.

Amb el seu treball, fa principalment referència a temes d’identitat, transformació, connexió humana i empoderament femení, en la qual plasma un disseny que es caracteritzen per la composició visual, per l’ús i l’aplicació del color de manera explosiva.

Les il·lustracions presentades per l’artista són fidels al seu estil i de caràcter reivindicatiu, combatiu i festiu. En el disseny de les diferents adaptacions, han treballat també equips creatius de Arauna Stuido i 131gd, en el qual es plasma el compromís per la defensa dels drets i llibertats del col·lectiu LGTBI.

Coneixies a aquests artistes? Ara ja saps qui hi ha darrere d’alguns dels dissenys que han marcat, les festivitats i dates més importants de la ciutat.

Barcelona s’ha convertit en els últims anys, en una de les bases preferides pels creadors i arribades aquestes dates tan esperades, suposa per als artistes una oportunitat per a donar a conèixer el seu treball, a través de la reinterpretació i la cerca en aquelles fonts d’inspiració que donen vida i simbolitzen la ciutat comtal.

Últims articles
Temes del nostre blog

Cursos relacionats

Formación gratuita en %%tb-image-alt-text%%

Gestión de comunidades virtuales

¡FORMACIÓN GRATUITA! Curso de gestión de comunidades virtuales. Mejora tu CV y tu nivel de empleabilidad.
Curs Subvencionat
Informació, comunicació i arts gràfiques
Aturats/des, Empleats/des
Online
Aspasia Formació online
Formación gratuita en %%tb-image-alt-text%%

WordPress en el sector de publicidad

¡¡GRATIS!! Curso de WordPress aplicado al sector de la publicidad. ¿A qué esperas para dar el paso? ¡Entra e infórmate!
Curs Subvencionat
Informació, comunicació i arts gràfiques
Aturats/des, Empleats/des
Online
Aspasia Formació online
Formación gratuita en %%tb-image-alt-text%%

Negocios online y comercio electrónico

¡FORMACIÓN GRATUITA! Curso de ecommerce y negocios online. Mejora tu CV y tus habilidades en el comercio virtual. ¡Entra y…
Curs Subvencionat
Informació, comunicació i arts gràfiques
Aturats/des, Empleats/des
Online